BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

LG Arnold a LG Auckland - novinky v nabídce řepky společnosti Limagrain

LG Arnold a LG Auckland - novinky v nabídce řepky společnosti Limagrain

01. 04. 2022 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 6523x

Na řadě inovací a vysokém heterozním efektu jsou postaveny i novinky pro letošní sezónu - hybridy LG Arnold a LG Auckland. Hybridy této nové generace přicházejí s dalším vylepšením, a to s vysokou tolerancí vůči verticiliovému vadnutí řepky (Verticillium dahliae).

Ochrana ovocných dřevin během dubna

Ochrana ovocných dřevin během dubna

01. 04. 2022 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1251x

Zatímco březen je měsícem, kdy se příroda pomalu probouzí ze zimního klidu, v dubnu se již vegetace rozbíhá naplno. Průměrné denní teploty (7,8 °C) se na území ČR postupně blíží k hranici, kterou považujeme za počátek vegetační sezony. Úhrny dubnových srážek bývají nižší a pohybují se kolem 40 mm. Půda je již natolik prohřátá a rozmrzlá, že i krátkodobá ochlazení se sněhovou pokrývkou nemohou plný nástup jara zastavit.

Limagrain
Energen

Ošetření plodin po krupobití, při zamokření a přetahování asimilátů do klasů

Témata popsaná v nadpisu se nám kumulovala v telefonických rozhovorech minulých dní. Dominantní bylo poškození kroupami v širokém a nerovnoměrném pásu od Kolína po Opavu, k tomu přicházelo téma lokálního zamokření, regionálních přísušků a občas i nevypláchnutých postřikovačů po herbicidu. Z důvodu velkého počtu dotazů jsme se rozhodli aktualizovat principy regenerace pro plodiny a momenty jichž se to aktuálně týká.

Empartis® - nový fungicidní standard v časné ochraně obilnin

Empartis® - nový fungicidní standard v časné ochraně obilnin

01. 04. 2022 Ing. Petr Kabelka; UPL Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 1195x

Segment časné fungicidní ochrany v brzké době zaznamená zásadní změnu a tou bude ukončení používání účinné látky prochloraz, která byla v zemědělské praxi pro první, ať již preventivní nebo časně kurativní zásahy v T1 s oblibou požívána dlouhé roky. Pomyslné smrákání na touto účinnou látkou již není žádným tajemstvím a dotýká se i společnosti UPL a jejího fungicidu Vuvuzela® jejíž prodej byl z tohoto důvodu ukončen ke konci loňského roku.

Ekosystémové služby v zemědělství (3): Regulace škůdců

Ekosystémové služby v zemědělství (3): Regulace škůdců

31. 03. 2022 Ing. Hana Foffová, RNDr. Pavel Saska, Ph.D., Doc. RNDr. Jiří Skuhrovec, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 2029x

Porosty plodin se snažíme ochránit před druhy hmyzu působícími významné ekonomické škody, tzv. škůdci. Naštěstí se v porostech plodin vyskytují i druhy, které umí tyto škůdce za příznivých podmínek regulovat.

Ochrana proti škůdcům a patogenům v sadech - co nás čeká v nové sezoně

Ochrana proti škůdcům a patogenům v sadech - co nás čeká v nové sezoně

30. 03. 2022 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Škůdci Zobrazeno 1703x

Rok 2021 je minulostí a v sadech se pomalu začínáme připravovat na novou sezonu. Probíhá řez a většina sadařů již začíná připravovat postřikové plány a objednávat přípravky. Ochrana ovoce je velmi náročným oborem, kde musíme zpracovávat velké množství informací, včas a dobře se rozhodovat, a hlavně mít dostatek prostředků k řešení jednotlivých situací.

Konkurence plevelů v jarním ječmenu

Konkurence plevelů v jarním ječmenu

21. 03. 2022 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 2032x

Jarní ječmen je plodinou, která má oproti ostatním obilninám výborně rozvinutou schopnost konkurovat plevelům. Tuto schopnost podporují podmínky, které mají pozitivní vliv na rychlý růst a vývoj ječmene. Konkurence jarního ječmene se efektivně projevuje především vůči jednoletým dvouděložným plevelům. Ve srovnání s ozimými obilninami je regulace zaplevelení u jařin obecně efektivnější.

Zázračně čisté obilí

Zázračně čisté obilí

20. 03. 2022 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 1947x

Herbicidní ochrana neošetřených porostů ozimých obilnin patří mezi klíčové agronomické zásahy na prahu nové sezóny. Spolehlivé řešení použitelné už v časném jaru představuje nový herbicid Prodigy.

Saracen Max - bez plevelů, bez starostí

Saracen Max - bez plevelů, bez starostí

19. 03. 2022 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Plevele Zobrazeno 1530x

Zcela nové možnosti v ochraně ozimých a jarních obilnin proti dvouděložným plevelům na jaře přináší Saracen Max. Posouvá hranice v herbicidní ochraně obilnin díky svým jedinečným vlastnostem, které ocení každý pěstitel.

Buďte připraveni na jarní start sezóny

Buďte připraveni na jarní start sezóny

19. 03. 2022 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO a.s. Plevele Zobrazeno 1314x

Primárním cílem období vývoje mladých rostlin na jaře je vybilancovat naživení porostů, třeba díky biostimulačnímu přípravku StimStart (120 g/l N, 50 g/l P2O5, 100 g/l K2O, volné L-aminokyseliny, humínové a fulvonové kyseliny, AcreciActiv® komplex). Aplikujte pro podporu vývoje kořenového systému a zdravých odnoží.

Choroby řepy: Listové choroby řepy (4)

Choroby řepy: Listové choroby řepy (4)

18. 03. 2022 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 1634x

V předešlých článcích jsem se zabývala patogeny způsobující listové skvrnitosti. Ke konci vegetace můžeme na listech řepy pozorovat příznaky napadení tzv. černěmi - houbami rodu Alternaria, Cladosporium a Stemphylium (říše Fungi, oddělení Ascomycota). Vyskytují se ve všech oblastech pěstování řepy, nezpůsobují závažné ztráty na výnosu.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2022

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2022

16. 03. 2022 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6308x

V integrovaném systému pěstování ovoce se využívají ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která pozitivně usměrňují produkci a kvalitu ovoce, se zaměřením na omezení negativních vlivů na životní prostředí a minimalizaci obsahu cizorodých látek v plodech.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2022

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2022

15. 03. 2022 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1895x

Pokračující teplé počasí v září a v říjnu loňského roku a plošné zamoření území zdroji infekce virové zakrslosti pšenice a ječmene včetně vyšších výskytů křísků a mšic, se u časně setých porostů s velkou pravděpodobností předpokládá napadení virovými zakrslostmi obilnin.

Spolehlivá řešení všech jarních škůdců řepky

Spolehlivá řešení všech jarních škůdců řepky

12. 03. 2022 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Škůdci Zobrazeno 2134x

Účinná ochrana řepky proti škůdcům je jedním ze základních předpokladů jejího úspěšného pěstování. Snižující se počet insekticidních účinných látek a klimatické změny, projevující se vysokými teplotami a dlouhým obdobím beze srážek především v období zakládání porostů řepky, jsou příčinou přemnožení některých škůdců, kteří způsobují významné škody.

Nové druhy houbových patogenů na dřevinách a okrasných rostlinách IV.  Patogeny okrasných rostlin

Nové druhy houbových patogenů na dřevinách a okrasných rostlinách IV. Patogeny okrasných rostlin

09. 03. 2022 Mgr. Karel Černý, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 2197x

Cesta ke zdomácnění nepůvodních houbových patogenů je velmi náročná, jakkoliv se jí člověk paradoxně svými aktivitami snaží usnadnit, seč může. Invadující patogeny musí překonat celou řadu více či méně obtížně prostupných bariér - od bariéry geografické, přes bariéru fytosanitární, environmentální bariéry v umělých habitatech cílové destinace (obvykle zahradnická centra, skleníky, zahradnictví), posléze ...

Tango® Flex - Nová konstelace úspěchu

Tango® Flex - Nová konstelace úspěchu

09. 03. 2022 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Choroby Zobrazeno 1648x

V roce 2021 společnost BASF zavedla novou řadu nejmodernějších fungicidů na bázi účinné látky Revysol (mefentriflukonazol). Pro časnou jarní aplikaci od fáze konce odnožování až po praporcový list je bezesporu ideální volbou fungicid Tango Flex (balíček Revystar + Flexity).

Flexity® - nový specialista na padlí travní a choroby pat stébel v obilninách

Flexity® - nový specialista na padlí travní a choroby pat stébel v obilninách

07. 03. 2022 Ing. Stanislav Malík; BASF spol s r.o. Choroby Zobrazeno 1290x

Fungicid Flexity obsahuje účinnou látku metrafenon.Tato fungicidní látka se systémovým působením patří do skupiny tzv. benzofenonů (fungicidní skupina B6). Z této skupiny je metrafenon jedinou účinnou látkou, která se v našich podmínkách používá v ochraně obilnin proti houbovým chorobám, je tedy velmi vhodná jako základ antirezistení strategie.

Principy biologické ochrany proti houbovým chorobám rostlin

Principy biologické ochrany proti houbovým chorobám rostlin

04. 03. 2022 Mgr. Dominik Bleša, Mgr. Pavel Matušinský, Ph.D., Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek, Bc. Kateřina Blažková; Agrotest fyto, s. r. o., Kroměříž Choroby Zobrazeno 1564x

Houby a houbám podobné organizmy jsou nejvýznamnějšími patogeny rostlin způsobující každoročně velké ztráty na zemědělských produktech. Pro zajištění kvalitní produkce nezávadných potravin je vhodné houbové patogeny, ale i jiné škůdce redukovat, a to pomocí správných agronomických a dalších pěstebních postupů s využitím pesticidů.

Ochrana ovocných sadů v březnu

Ochrana ovocných sadů v březnu

02. 03. 2022 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 823x

Březen je měsíc, kdy se příroda pomalu začíná probouzet k životu a nejinak je tomu i v ovocných sadech. Oproti únoru, kdy se územní teploty podle dlouhodobého normálu (1981–2010) stále drží pod bodem mrazu (-0,9 °C), činí březnový průměr +2,9 °C.

Počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2021

Počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2021

28. 02. 2022 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1743x

Srpen lze hodnotit jako teplotně nadnormální (1,5 °C pod N), s průměrnou měsíční teplotou 18,8 °C. Srážkově byl srpen nadnormální (138 % N). Rozložení srážek bylo velmi nevyrovnané (silně rozdrobené), a to i na poměrně malém území.

Jak na pěstování sóji?

Jak na pěstování sóji?

27. 02. 2022 Ing. Ondřej Průša; Prograin Zia, s.r.o Osivo a sadba Zobrazeno 7504x

Sója luštinatá je stále zajímavější plodinou pro farmáře. Osevní plocha sóji v roce 2021 dosáhla maxima s výměrou 19 679 ha. V porovnání s předchozím rokem přibylo 5 534 ha sóji. Společnost Prograin Zia, s.r.o. se zabývá prodejem a výrobou osiva sóji 22 let. Za toto relativně dlouhé období jsme vyzkoušeli různé postupy pěstování sóji.

Rezidua herbicidů v půdě a jejich vliv na následné plodiny

Rezidua herbicidů v půdě a jejich vliv na následné plodiny

25. 02. 2022 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 5085x

Problematika reziduí pesticidů rezonuje ve veřejném i odborném prostoru čím dál častěji. Nejčastěji jsou za tímto účelem analyzovány vzorky povrchových i podpovrchových vod a potravin, začíná se však také s monitoringem půd (ÚKZÚZ). Vytváří se tímto způsobem tlak na zemědělce, jako na hlavní znečišťovatele prostředí, zejména vod, kde jsou často rezidua pesticidů nacházena i v nadlimitních koncentracích.

Choroby a škůdci pohanky

Choroby a škůdci pohanky

24. 02. 2022 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 2431x

Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum Moench, Polygonaceae) se jako kulturní plodina pěstuje pro semena, která lze využít podobně jako zrna pšenice nebo ovsa. Pohanka se pěstovala již ve 2.–1. století př. n. l. v Číně a Himálaji, které se považují za místa původního výskytu. Postupně se rozšířila přes Rusko do Německa a ostatních zemí Evropy a následně do Severní Ameriky.

Perspektivní ošetření osiva luskovin

Perspektivní ošetření osiva luskovin

23. 02. 2022 Ing. Pavel Procházka, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1558x

Jednou z možností, jak efektivně a relativně levně stimulovat osivo luskovin před jeho výsevem, je moření a inokulace. U osiva luskovin je více než účelné se zabývat vitalitou osiva a zároveň i možnostmi, jak jeho vitalitu zvýšit.

Choroby řepy: Listové choroby řepy (3)

Choroby řepy: Listové choroby řepy (3)

22. 02. 2022 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2506x

Na listech řepy cukrovky můžeme pozorovat nejen listové skvrnitosti nebo padlí, ale také rzivost a plísňovitost řepy. Obě jmenované choroby se vyskytují zřídka a nezpůsobují závažné ztráty na výnosu řepy.

Průběh pěstitelského ročníku obilnin a ozimé řepky 2020/21 na území Moravy a Slezska

Průběh pěstitelského ročníku obilnin a ozimé řepky 2020/21 na území Moravy a Slezska

21. 02. 2022 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kol. Ochrana obecně Zobrazeno 1419x

Společnosti Zkušební stanice Kluky, spol. s r. o. a Agrotest fyto, s. r. o. provozují službu „Monitoring - Signalizace - Doporučení“ od roku 2010 a zaměřují se na sledování škodlivých činitelů v porostech zemědělských plodin. Naše pracoviště působí v rámci území Moravy a Slezska. Tento příspěvek je výroční zprávou projektu, kterou v Agromanuálu pravidelně zveřejňujeme.

1 .. 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 .. 78
detail