BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Intenzivně v kukuřici s hnojivy od Chemap Agro

15. 05. 2024 Ing. Jan Šamalík; CHEMAP AGRO s.r.o. Hnojení Zobrazeno 18x

V aktuální technologii pěstování kukuřice se stále častěji využívají možnosti doplňkové aplikace listových hnojiv zaměřených především na dodávku zinku. Jejich využívání však není v takovém rozsahu, jako u jiných polních plodin. Historicky je to dáno zejména absencí aplikačního partnera. V posledních letech se situace mění, stále více je využívána insekticidní ochrana proti zavíječi či bázlivci. Do výrobní technologie jsou postupně zařazovány také fungicidy. I v rámci herbicidní ochrany přibývá přípravků, které jsou použitelné i v pozdějších postemergentních aplikačních termínech nebo v opravách.

Proseeds

Společnost CHEMAP AGRO s.r.o. využívá možnosti více aplikačních partnerů a buduje portfolio i pro cílené využití přípravků v kukuřici. Listovou výživu pro kukuřici vnímáme jako jednu ze svých priorit a rozšiřujeme svou nabídku pro silážní i zrnové hybridy. Zaměřujeme se na úplně základní jednosložková hnojiva vhodná pro použití v kukuřici s obsahem fosforu, zinku, bóru či draslíku (Folit P, Lister Zn, Folit Bór případně Folit K a další), tak i na kombinovaná hnojiva se specifickým složením právě pro tuto plodinu (hnojivo K3, stimulační hnojivo Zeastim).

Základ mimokořenové výživy kukuřice by v každé situaci, stejně jako u ostatních polních plodin, měl být postaven na dodávce mikroprvků. U těch obecně platí, že je efektivnější řešit jejich dodávku během vegetace přes list, než v rámci základního hnojení. Dominujícím mikroprvkem z hlediska výživy kukuřice je zinek. Prakticky každé komplexnější hnojivo pro kukuřici obsahuje tento prvek a stejně je tomu i u dalších našich přípravků. V nabídce najdete jednosložkové zinečnaté hnojivo Lister Zn 100 SL, kde veškerý obsažený zinek je navázán na chelát EDTA. Díky tomu je nejen lehce a rychle přijatelný a využitelný rostlinou, ale především je takto upravený zinek možno bez problémů dále kombinovat s dalšími přípravky na ochranu rostlin a hnojivy včetně těch, které obsahují fosfor (neváže se v rostlinách ani v postřikové kapalině na fosfor s tvorbou nevyužitelných fosforečnanů). Chelátový zinek je vhodný i do pozdních aplikačních termínů s insekticidy či fungicidy a to právě pro svou rychlou využitelnost a dostupnost. Práce srovnávající přijatelnost chelátového zinku s jinými formami (síranové, oxidové) prokazují, že chelát Zn je až 5× přijatelnější než jiné formy a v kratším čase po aplikaci. Jistě oceníte i kombinovatelnost chelátových forem mikroprvků ve složitých TM směsích.

Druhým vysoce potřebným prvkem ve výživě kukuřice je fosfor, přičemž půdní zásobu přijatelného fosforu nelze jednoduše ovlivnit během jedné vegetační sezóny, a tak i zde je vhodné pamatovat na doplnění v rámci mimokořenové výživy. Bohužel, musíme mít na paměti, že v běžných formách se ve společných směsích zinek a fosfor vzájemně vážou na nerozpustný fosforečnan zinečnatý. Proto je potřebná pro vzájemnou kombinaci těchto prvků neiontová forma zinku v podobě chelátu. Koncentrovaným hnojivem s fosforem je Folit P 500 SL.

Kombinované hnojivo pro kukuřici má v nabídce CHEMAP AGRO jednoduché označení K3. Jde o roztokové N, P, K hnojivo s vysokým obsahem mikroprvků (Zn, Mn, Cu, Ti). Důraz je ale kladem na maximální podíl fosforu a zinku. Hnojivo představuje komplexnější přístup k výživě kukuřice, je kombinovatelné, stejně jako výše zmíněná jednosložková hnojiva, prakticky s jakýmkoliv technologickým vstupem.

Závěrem bychom chtěli upozornit na stimulační hnojivo Zeastim. Jde o směs P, Zn a stimulačních látek obdobných jako u našich samostatných stimulátorů Sunagreen či Hergit. Přípravek je určen jak k doplnění výživného stavu, tak díky stimulačním látkám k cílené podpoře vývoje palic či urychlení odeznění stresů (méně selektivní herbicid, chlad). Zvyšuje tak podíl palic v silážních kukuřicích a výnos v kukuřicích na zrno. Zatímco u silážních kukuřic je lépe aplikovat Zeastim už s postemergentní herbicidní ochranou, v kukuřicích na zrno je možné spojovat toto stimulační hnojivo s insekticidy v pozdějších fázích. To však nemusí platit v každé sezóně, přicházející stres může upřednostnit i u zrnových hybridů časnější aplikaci. Graf 1 shrnuje výsledky poloprovozního srovnání technologii mimokořenové výživy kukuřice několika společnosti. Obdobně lze Zeastim použít v máku. Zejména jako regeneraci po herbicidním ošetření nebo cíleně na počátku prodlužovacího růstu a opakovaně ještě před květem máku.

Věříme, že nabídka společnosti CHEMAP AGRO pro technologie výroby kukuřice vás osloví a využijete možnosti, jak dále zhodnoti nebo pojistit výnosový potenciál této plodiny, ale i hospodárněji využijete prostředků, které jste do porostů již investovali.

Graf 1: Vliv ošetření kukuřice na výnos zelené hmoty kukuřice (poloprovozní pokusy, 2 lokality, 2019)
Graf 1: Vliv ošetření kukuřice na výnos zelené hmoty kukuřice (poloprovozní pokusy, 2 lokality, 2019)

Související články

Vliv hnojení minerálními hnojivy na olejnatost řepky ozimé

30. 08. 2024 Bc. Lukáš Lžičař; Česká zemědělská univerzita v Praze Hnojení Zobrazeno 297x

Žito vychytá dusičnany a zachytí uhlík pro výrobu bioenergie

16. 08. 2024 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Hnojení Zobrazeno 367x

Sledování časových změn obsahu živin v půdě z polního výživářského pokusu (1): Fosfor

05. 08. 2024 RNDr. Václav Macháček, DrSc., Ing. Eva Kunzová, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Hnojení Zobrazeno 370x

Potenciál odrůdy čiroku Ruzrok pro zelené biofumigační hnojení

10. 07. 2024 Ing. Jiří Hermuth, Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Hnojení Zobrazeno 470x

Další články v kategorii Hnojení

detail