BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Výzvám je třeba čelit zpříma

19. 08. 2024 Ing. Josef Basík; BioAktiv CZ Stimulace Zobrazeno 74x

Ozimé plodiny se oproti jařinám stávají z agronomického hlediska synonymem částečné jistoty ekonomického přínosu v rostlinné výrobě. Jedním z největších důvodů jsou výkyvy počasí, které nás provází poslední roky - v zimě naměříme klidně 15 °C a koncem dubna mráz dosahuje i -6 °C, na jaře jsme svědky 5 mm srážek za 2 měsíce a pak během týdne spadne přes 100 mm. Tyto extrémy do určité míry smazávají klasické agrotechnické doporučení, které jsme se učili ve školách, a v reakci na ně hledáme jiné cesty, jak dosáhnout rentability, protože na pravidelné srážky, dlouhodobou sněhovou pokrývku a pozvolný přechod mezi ročními obdobími již prostě spoléhat nelze.

Proseeds

Na odborných seminářích slýchám, že některá odrůda výborně reaguje na druhé produkční hnojení, anebo některá plodina je náročná na konkrétní prvek. Když ale přes měsíc nezaprší a najdeme leckde nerozpuštěné hnojivo z minulé aplikace, tak se takové doporučení míjí s realitou. Aplikace jednotlivých prvků je dobrá, ovšem propojenost a vyváženost komplexu živin v jednom vstupu se zdá být dle výsledků z praxe mnohem efektivnějším řešením. To vše podtrhuje fakt, že pokud není půdní struktura nasycena vláhou, tak dochází k velmi omezenému transportu širšího spektra živin přes kořeny. Liebigův zákon minima je stále platný a měli bychom na něj pamatovat.

Dalším tématem, které často řešíme, je šetření. Ano, to je v zásadě důležité, ale málokdo mi dokáže odpovědět na to, kde přesně ve vztahu k výživě a ochraně rostlin šetřit lze. Když bychom to vzali popořadě v konvenčním hospodaření, tak na osivu, polních pracích, pohonných hmotách a herbicidní či insekticidní ochraně se zásadně ušetřit nedá. Jako možnou cestu vidím prevenci vůči houbovým chorobám a efektivnější využití zásobního hnojení a přihnojování dusíkem, kde je ještě prostor ke zmiňovanému šetření.

Dle mého názoru je třeba přistupovat k porostům komplexně s ohledem na prevenci a včasnou intervenci, která více předvídá, než reaguje. V žádném případě se nejedná o zbytečnou investici do porostu v dobré kondici, protože je pravidlem, že rostlina, která má již od začátku dynamický a bujný růst zákonitě podléhá menšímu množství chorob, odolává lépe stresu a rychleji urůstá škůdcům. Abychom předcházeli řadě abiotických stresů souvisejících se ztrátami na výnosu tím, že na ně porosty připravíme, vytvořili jsme ucelenou výživovou technologii BioAktiv, která má za cíl zmírnit dopady během stresových období a provést porosty celou vegetací do zdárné maximální ziskovosti.

Jak jsem zmínil na začátku, v tomto článku se budu věnovat ozimým plodinám pro nadcházející zásev. Proto doporučuji 4 produkty, které začínají v naší technologii a pomáhají vám v synergické posloupnosti držet porost v maximální kondici a připravit ho co nejlépe do zimního období.

PlantAktiv pro rostliny

PlantAktiv pro rostliny aplikujete na polích již 13 let a jeho obliba neustále roste. Je to především jeho účinností, originalitou a jednoduchostí aplikace s většinou přípravků. Jeho aplikací v dávce 1,0 kg/ha řešíte více věcí najednou, a proto je zařazen v předních příčkách naší technologie. Přípravek musí spadnout na půdu, a tím několikanásobně rozvíjí půdní biotu, převážně aerobní mikroorganizmy, které podporují mineralizaci a nitrifikaci. Tím ušetříte díky efektivnějšímu využití aplikovaných organických a anorganických hnojiv. Díky zvýšení biologické aktivity se také půda stává dlouhodobě drobtovitější a rostlina zde rozvine hustší a mohutnější kořenové vlášení. V návaznosti na to přijímá více živin a efektivněji je využívá. PlantAktiv zvyšuje retenci vody a celkově zlepšuje její management o 14 %. Díky kombinaci všech těchto faktorů se snižuje celková utuženost půdy a problém s tvorbou krusty hlavně u zaseté řepky, na kterou spadlo velké množství srážek.

AktiFer Grow

Následným přípravkem, který je zařazen do technologie a má mnoho výhod, je sofistikované suspenzní listové hnojivo AktiFer Grow, které se aplikuje v dávce 2,0 l/ha. Zde již musíme počítat s aplikací na list a u řepek je ideální aplikace s první regulací v období 3.–5. listu, u ranějších obilnin s herbicidem. Tento přípravek řeší celkovou strukturu rostliny a díky kombinaci prekurzorů cytokininů, fosforu a manganu podporuje bujný růst hlavně podzemní hmoty. Ideálně používejte v tank-mixu s morforegulátory, čímž připravíte rostlinu na zimní období a vytvoříte dobrý předpoklad pro bezproblémový vstup do jara. Další zásadní výhodou je, že AktiFer Grow obsahuje bór a má neutrální pH. Ve spojitosti s obtížnou ochranou proti dřepčíku olejkovému to znamená dodání dostatečné dávky bóru pro malou rostlinu při tank-mixu insekticidem. Měď v AktiFeru Grow má skvělou fungistatickou podporu po poškození škůdcem a podporuje utilizaci převážně dusíku v rostlině. Tímto hnojivem opět ušetříte více vstupů a výborně doplňuje morforegulaci řepky, anebo dobré zakořenění raných ozimých obilnin.

Akti pH

Dnes již nedílnou součástí při aplikaci přípravků na ochranu rostlin je okyselení postřikové jíchy při aplikaci insekticidů a herbicidů. Razantnější nástup účinku je pozorován i u aplikace glyfosátů na výdroly, popřípadě ukončení meziplodin. Pro tento účel máme v portfoliu přípravek Akti pH v základní dávce 0,1 l/200 l vody, který na bázi kyseliny fosforečné zlepšuje účinnost všech insekticidů a herbicidů. Díky protipěnivým činidlům výrazně omezuje pěnivost smáčedel, glyfosátu a jiných tank-mixů, čímž zvýšíte denní výkonnost postřikovače.

Vápence AktiCalc

Pro dlouhodobé udržení struktury a úrodnosti půdy je samozřejmostí vápnění. Podzimní období je pro tento účel hlavní sezonou při zapravování dolomitického vápence. Ovšem kvůli pohybu vápníku v půdě, promyvnosti a gravitaci se část vždy dostane do podorniční vrstvy, kde už neplní svůj účel a nedochází zde k efektivnímu využití. Navíc je reaktivita dolomitického vápence malá a k uvolnění živin dochází pomalu. Granulovaný vápenec ActiCalc IV. generace a AktiCalc SuperMagnes jsou v našem portfoliu zařazeny pro svoji efektivnost a časovou i aplikační variabilitu. V dávce 200–500 kg/ha můžete aplikovat vlastním rozmetadlem na hnojiva i po zasetí. Je vyroben z mladší horniny z období Křídy a díky opravdu jemnému nadrcení s až 98% reaktivností se dostane po srážkách ke kořenům a začne ovlivňovat pH půdy tam, kde je to pro příjem živin nejdůležitější. Nepodléhá nitrátové směrnici, takže můžete časově využít i zimní období pro aplikaci. Rovněž můžete využít aplikaci s šestitýdenním odstupem po zapravení organických hnojiv.

Všechny tyto 4 produkty jsou součástí zmiňované technologie BioAktiv, kterou pro vás neustále zlepšujeme a každý rok u našich zákazníků sbíráme výsledky, abychom ukázali jednu z cest, jak efektivně využít vstupy a dovést porosty ke kýženému výnosu. Výnos u ozimů se tvoří na podzim. Technologii BioAktiv budeme prezentovat na polních dnech po celé České republice a na výstavě Naše pole, kde můžete oslovit naše odborné poradce. Jednotlivé pozvánky a informace o polních dnech a speciálních akcích budou zveřejňovány na našich webových stránkách a sociálních sítích. Přeji vám bohatou úrodu a dobrý vstup do podzimní sezony. Jsme tu pro vás.

Související články

Využití biostimulantů fixujících dusík u sóji v roce 2023

29. 08. 2024 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Stimulace Zobrazeno 108x

Stimulace růstu zrnové kukuřice

23. 08. 2024 Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Stimulace Zobrazeno 259x

AUCYT START a modelování porostu ječmene jarního

30. 07. 2024 Ing. Jan Šamalík; CHEMAP AGRO s.r.o. Stimulace Zobrazeno 278x

Možnosti využití biostimulantů pro stabilizaci výnosů

13. 06. 2024 Ing. Alena Bezdíčková, PhD.; Ditana spol. s r. o. Stimulace Zobrazeno 613x

Další články v kategorii Stimulace

detail