BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Zásady ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

Zásady ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

09. 04. 2024 Ing. Bohumil Štěrba; Corteva Agriscience Škůdci Zobrazeno 431x

Řepka se vždy musí ošetřit proti stonkovým krytonoscům včas při maximálním výskytu dospělců. Je ale nutné aplikovat správné insekticidy před nakladením vajíček do stonků (krytonosec řepkový) nebo řapíků listů řepky (krytonosec čtyřzubý).

Rezidua přípravků na ochranu rostlin

Rezidua přípravků na ochranu rostlin

08. 04. 2024 Prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D.; Masarykova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 625x

Průlomová studie projektu SPRINT odhalila znepokojivou skutečnost: rezidua přípravků na ochranu rostlin (pesticidů) jsou rozšířená jak v zemědělském prostředí, tak v obytném prostředí farem, což vyvolává obavy o životní prostředí a lidské zdraví. Tato nová zjištění jsou významnou zprávou pro rozhodovací orgány Evropské unie.

Proseeds
Energen

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Řepka - jarní insekticidní ochrana s vysokou účinností

Řepka - jarní insekticidní ochrana s vysokou účinností

06. 04. 2024 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Škůdci Zobrazeno 406x

Intenzivní pěstování řepky je postaveno na opakované aplikaci insekticidů v průběhu vegetace. To sebou nese nárůst selekčního tlaku na škůdce, především, když se opakovaně používají účinné látky se stejným mechanizmem účinku.

Jarní ječmeny s top výnosem

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 400x

Při volbě odrůdy jarního ječmene pro sladovnické účely musí pěstitel zvážit nejen jeho agronomické vlastnosti, ale také prodejnost vypěstované komodity, která je zpravidla daná odrůdovou preferencí odběratele (sladovny). V případě jarního ječmene určeného ke krmení či k jinému potravinářskému využití je situace o mnoho jednodušší. Stačí se soustředit na maximální výnos a dobré pěstitelské vlastnosti odrůdy.

Ochrana ovoce s BASF v roce 2024

Ochrana ovoce s BASF v roce 2024

03. 04. 2024 Ing. Eva Nežárková; BASF spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 680x

Pro ovocnáře je jedním z prvních opatření zásah proti padlí jabloňovému. Tady je důležitá včasnost a preciznost provedení, zrovna tak volba přípravku. Z klasických kontaktních fungicidů nabízí BASF Kumulus® WG na bázi elementární síry. Zajišťuje rychlý a spolehlivý účinek, proto je vhodný zejména pro první aplikace, ale lze jej zařadit kdykoli v průběhu vegetace, buď samostatně nebo v kombinaci s ostatními fungicidy.

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 998x

Ozimá řepka je stále po obilninách druhou nejvýznamnější plodinou českého zemědělství. V roce 2023 byla řepka sklizena na 380 000 ha s průměrným výnosem 3,4 t/ha. Tento výnos patří k nejlepším výsledkům posledního desetiletí. U mnoha pěstitelů by však výnos mohl ještě vyšší, protože výnosový potenciál nových hybridních odrůd řepky nemůže být v praxi využíván. Častou příčinou je málo účinná ochrana proti chorobám a škůdcům.

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 889x

Pictor® Revy je špičkový fungicid a nástupce legendárního přípravku Pictor®, který zajišťuje dokonalou ochranu řepky a slunečnice proti houbovým chorobám ve fázi kvetení. Přichází na trh v roce, ve kterém bude ukončeno povolení pro používání přípravku Pictor®. Oba tyto přípravky budeme v letošním roce prodávat souběžně.

Priaxor<sup>®</sup> EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 485x

Fungicid Priaxor® EC se od svého zavedení etabloval na nejvyšších příčkách oblíbenosti v ochraně obilnin před houbovými chorobami. Věříme, že za to vděčíme kombinaci vynikajících účinných látek a špičkové formulaci našeho fungicidu. Priaxor® EC totiž dokáže vyřešit celé spektrum listových chorob s výhodou registrace do všech obilnin (s výjimkou ovsa) a to přitom nezávisle na podmínkách počasí.

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 8924x

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem.

Zhodnocení výskytu biotických škodlivých činitelů lesa v roce 2022 a 2023

Zhodnocení výskytu biotických škodlivých činitelů lesa v roce 2022 a 2023

30. 03. 2024 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Ochrana obecně Zobrazeno 384x

Situace v ochraně lesa je stále kritická. Sice v roce 2022 a 2023 nepostihla naše lesy extrémní větrná kalamita, jako v některých předchozích letech, avšak porosty jsou stále silně pod vlivem sucha. Poslední roky jsou srážkově sice lepší, ale stále přetrvávají extrémy - přívalové srážky, dlouhá období sucha bez srážek, takže porosty jsou stále v důsledku dlouhodobého sucha oslabené.

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 374x

Uvedené výsledky vychází ze čtyřletého hodnocení pokusů (2020–23). Ty jsou každoročně zakládány na 13 lokalitách ÚKZÚZ a spolupracujících privátních subjektů. ÚKZÚZ zajišťuje odborné a metodické vedení pokusů, které spočívá především ve výsevu odrůd ve 3 opakováních, průběžném hodnocení stavu porostu a kvality ošetření během vegetace.

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 319x

Uvedené výsledky vychází ze čtyřletého hodnocení pokusů (2020-23). Pokusy byly zakládány v rámci řízení o registraci odrůd na 7 lokalitách ÚKZÚZ. Díky odbornému a metodickému vedení pokusů, které spočívá především ve výsevu odrůd ve 3 opakováních, průběžném hodnocení stavu porostu a kvality ošetření během vegetace, získáme přímé srovnání odrůd v jednom pokusu.

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 589x

V posledních letech dochází k intenzivnímu šíření trávovitých plevelů. Hlavní příčinou je jejich dobrá přizpůsobivost podmínkám, které vyvolává klimatická změna. Jedná se vesměs o stepní rostliny, kterým vyhovují dlouhá suchá období přerušována kratšími, ale intenzivními srážkovými obdobími. Vedle toho je k regulaci trávovitých plevelů možné použít omezený sortiment herbicidů, přičemž v obilninách je množství použitelných herbicidů ještě menší.

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

26. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 382x

Uvedené výsledky vychází ze čtyřletého hodnocení pokusů (2020–23). Ty jsou každoročně zakládány na 9 lokalitách ÚKZÚZ a 2 lokalitách spolupracujících privátních subjektů. ÚKZÚZ zajišťuje odborné a metodické vedení pokusů, které spočívá především ve výsevu odrůd ve 3 opakováních, průběžném hodnocení stavu porostu a kvality ošetření během vegetace.

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 421x

Na listových skvrnitostech světlice barvířské se podílí zejména houby Colletotrichum acutatum a Ramularia carthamicola. Vyskytují se především v teplých oblastech ČR a jsou přenosné osivem. Napadají rostliny světlice v průběhu celé vegetace a při vyšším infekčním tlaku mohou způsobit velké ztráty na výnosu.

Ochrana ovocných sadů v březnu

Ochrana ovocných sadů v březnu

24. 03. 2024 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 874x

S příchodem měsíce března se příroda pomalu začíná probouzet ze zimního spánku. I když plný nástup jara očekáváme většinou až v dubnu, postupně zahajujeme systematickou ochranu sadů. Oproti únoru, kdy by se územní teploty podle dlouhodobého normálu (1981–2010) měly držet pod bodem mrazu (-0,9 °C), činí březnový průměr +2,9 °C. Dubnový teplotní průměr dosahuje +7,9 °C, což zároveň odpovídá plnému „rozjezdu“ vegetace.

Ochrana sadů v zimním období a v předjaří

Ochrana sadů v zimním období a v předjaří

23. 03. 2024 Ing. Vladan Falta, Ph.D., BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 412x

S blížícím se jarem postupně zahajujeme přípravu na novou vegetační sezonu. S prodlužujícími se dny a vzrůstem teplot zaznamenáváme stále patrněji životní projevy obyvatel sadů z řad členovců i obratlovců. Naší pozornosti neujde zvonivý hlas sýkory koňadry, kosí zpěv, a také přelétající hejna kvíčal. Na polích se objevují skřivani a v zamokřených místech čejky.

Národní program konzervace a využití genetických zdrojů a biodiverzity oslavil 30 let

Národní program konzervace a využití genetických zdrojů a biodiverzity oslavil 30 let

22. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 320x

Rozmanitost genetické základny kulturních plodin i volně rostoucích rostlin tvoří jeden ze základních stavebních kamenů potravinové soběstačnosti i zdraví a odolnosti ekosystémů. Obsažené geny v sobě mohou nést odolnost vůči chorobám, škůdcům a mnohé jedinečné jakostní nebo chuťové vlastnosti, stejně jako možnou přizpůsobivost půdně klimatickým změnám.

Průběh pěstitelského ročníku 2022/23 u obilnin a řepky na území Moravy a Slezska

Průběh pěstitelského ročníku 2022/23 u obilnin a řepky na území Moravy a Slezska

14. 03. 2024 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kol. Ochrana obecně Zobrazeno 542x

Společnosti Zkušební stanice Kluky, spol. s r. o. a Agrotest fyto, s. r. o. provozují službu „Monitoring - Signalizace - Doporučení“ od roku 2010 a zaměřují se na sledování škodlivých činitelů v porostech zemědělských plodin a jejich růst a vývoj. Naše pracoviště působí v rámci území Moravy a Slezska. Tento příspěvek je výroční zprávou projektu, kterou v časopise Agromanuál pravidelně zveřejňujeme.

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2023

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2023

06. 03. 2024 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 466x

V roce 2023 jsme na pokusných lokalitách Sloveč, Skalička a Straškov sledovali následující odrůdy sóji: Ambella, Adessa, Abaca, Amiata, RGT Sancara, RGT Sphinxa, RGT Satelia, Apolinna, Marquise, Abiola, ES Compositor, ES Governor, ES Comandor, Artemis, Hermes, ES Collector, Hana, Orakel PZO, Adelfia, Alvesta, Cantate, Creola. U převážné většiny ověřovaných odrůd byl použit výsevek 65 klíčivých semen/m2,

Biologická ochrana proti třásněnkám ve skleníku

Biologická ochrana proti třásněnkám ve skleníku

04. 03. 2024 Ing. Václav Psota, Ph.D.; Farma Bezdínek s.r.o. Škůdci Zobrazeno 1235x

První fosilní nálezy jedinců patřící do hmyzího řádu třásnokřídlí se datují do geologické periody trias v rámci druhohorního období. Tento řád tak patří k vývojově těm starším (Grimaldi a kol., 2004). Ovšem více než díky své historii jsou zástupci tohoto řádu známí jako škůdci rostlin.

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu

03. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 480x

Po letošní velmi teplé zimě se dá očekávat, že obilniny mohou být napadeny primárními infekcemi houbových chorob, které v latentní formě přečkávají již od podzimu. Pokud bude i vlhké a teplé časné jaro bude potřeba tyto primární infekce vyřešit – nejčastěji se může jednat o braničnatku pšeničnou a hnědou skvrnitost v ječmeni.

Medax® Max - flexibilní morforegulátor obilnin do každého počasí

Medax® Max - flexibilní morforegulátor obilnin do každého počasí

02. 03. 2024 Ing. Pavel Šácha; BASF spol. s r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 684x

Medax® Max je morforegulátor určený k ošetření obilnin v období sloupkování. Velmi efektivně dokáže ovlivnit růst a vývoj obilnin v průběhu jejich intenzivního růstu v období sloupkování. Při časné aplikaci podpoří i rozvoj kořenového systému, což je důležité zejména v posledních několika letech, kdy je počasí na jaře často studené a suché. Mohutnější kořenový systém pomůže rostlinám překonávat toto období.

Novinky v meziplodinách pro rok 2024

Novinky v meziplodinách pro rok 2024

01. 03. 2024 Ing. Petr Robotka; PRO SEEDS s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 777x

Meziplodiny nabízejí nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak dodat organickou hmotu do půdy, zejména v podnicích, kde nemají živočišnou výrobu. Není však jednoduché určit správné složení směsí, a také termíny setí a zapravení či ukončení vegetace tak, aby došlo k co nejlepšímu využití biomasy pěstovaných meziplodin.

Okénko do zahraničí: DNA pšenice by mohla pomoci vyšlechtit plodiny odolné klimatu

Okénko do zahraničí: DNA pšenice by mohla pomoci vyšlechtit plodiny odolné klimatu

01. 03. 2024 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Osivo a sadba Zobrazeno 575x

Globální oteplení představuje velkou hrozbu pro potravinovou bezpečnost a vyžaduje tvorbu odrůd plodin, které budou odolné budoucímu nestálému klimatu. Po roce, kdy byly překonány teplotní rekordy, nabízí výzkum Earlham Institute v Norwich z Velké Británie s International Maize and Wheat Improvement Centre (CIMMYT) v Mexiku tolik potřebnou naději na zlepšení odolnosti plodin a potravinové bezpečnosti při klimatických změnách.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 .. 78
detail