BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Evoluce plevelů a proměny zemědělství

Evoluce plevelů a proměny zemědělství

18. 12. 2023 Ing. Jan Winkler, Ph.D., Ing. Igor Děkanovský Plevele Zobrazeno 958x

Vznik zemědělství v období neolitu a jeho postupné šíření je z pohledu rostlin vytváření nových ekosystémů se specifickými podmínkami. Ty dnes pokrývají více než 40 % zemské souše a za relativně krátkou dobu jsou v řadě oblastí světa dominantní.

Náročný rok pro sóju

Náročný rok pro sóju

15. 12. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 582x

Konec srpna patří tradičně Polním dnům sója, které se v letos konaly ve Skaličce u Přerova, ve Slovči u Městce Králové a ve Straškově-Vodochodech nedaleko Roudnice nad Labem. Kromě odborných informací se mohli účastníci během horkých letních dnů seznámit také se sortimentem u nás pěstovaných odrůd a porovnat varianty ochrany proti plevelům, chorobám i škůdcům.

Proseeds
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Osobní ochranné pracovní prostředky při použití přípravků na polní aplikace

Osobní ochranné pracovní prostředky při použití přípravků na polní aplikace

14. 12. 2023 MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.; Státní zdravotní ústav, Praha Ochrana obecně Zobrazeno 710x

Zemědělství, lesnictví a ani zahradnictví se neobejde bez používání přípravků na ochranu rostlin (dále přípravků). Nicméně při ochraně plodin nebo jejich částí je důležité myslet kromě rostlin i osoby, které s přípravky nakládají nebo by jinak s nimi mohli přijít do styku. Většina přípravků obsahuje účinné látky chemické povahy, v malém procentu účinné látky nechemické povahy (např. mikroorganizmy).

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Co se můžeme od zavíječe dovědět o přizpůsobení se změně klimatu?

Co se můžeme od zavíječe dovědět o přizpůsobení se změně klimatu?

11. 12. 2023 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 672x

Vědci z Agriculture Research Service (ARS) Ministerstva zemědělství USA (USDA) se svými a spolupracovníky studují, jak mohou geny pomoci zavíječi kukuřičnému (Ostrinia nubilalis) přežít proměnlivé klimatické podmínky. Podle nedávných zjištění se pravděpodobně v průběhu příštího století zkrátí délka trvání nízkých teplot během zimy v důsledku klimatické změny. Dopady klimatické změny na některé ekosystémy jsou však viditelné již dnes.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Choroby a škůdci mahonie

Choroby a škůdci mahonie

08. 12. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 835x

Do rodu Mahonia (Berberidaceae) je zahrnuto kolem 110 druhů, které se původně vyskytovaly v jihovýchodní a Východní Asii, Střední Americe a v západní části Severní Ameriky. Největší počet druhů byl popsán v Číně (35), z nichž 20 je využíváno jako léčivé rostliny. U nás je nejznámější mahonie cesmínolistá (Mahonia aquifolium Nuitt.), která pochází ze západní části Severní Ameriky a dříve bývala často vysazována v zahradách jako okrasná dřevina.

Biologická ochrana zeleniny proti mšicím ve skleníku

Biologická ochrana zeleniny proti mšicím ve skleníku

06. 12. 2023 Ing. Václav Psota, Ph.D.; Farma Bezdínek s.r.o. Škůdci Zobrazeno 928x

Mšice patří mezi kosmopolitně rozšířenou skupinu hmyzu. Nejhojněji se vyskytují v mírném pásmu, ale známé jsou výskyty také z oblastí za polárním kruhem. Celkově je popsáno asi 5 000 druhů, přičemž několik stovek z nich patří mezi zásadní škůdce zemědělských plodin.

Zhodnocení ochrany v sadech a zahradách na střední Moravě za rok 2023

Zhodnocení ochrany v sadech a zahradách na střední Moravě za rok 2023

04. 12. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 632x

Letos jako i v loňském roce úrodu ovoce negativně ovlivnilo počasí. Na některých lokalitách byly ovocné stromy poškozeny mrazy, které se vyskytly v první dekádě i koncem měsíce dubna a začátkem května. Např. v Kroměříži klesla přízemní minimální teplota 27. dubna na -4,9 °C.

Krytonosci na ředkvi olejné

Krytonosci na ředkvi olejné

01. 12. 2023 Ing. Josef Pozděna, CSc.; Náchod Škůdci Zobrazeno 641x

Na polích se můžeme ojediněle setkat s bíle kvetoucí olejninou (obr. 1), ředkví olejnou (Raphanus sativus, var. oleiferus) patřící do čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Květy ředkve olejné jsou v řídkém hroznu, bílé, někdy až nafialovělé, kvetou velmi dlouho, 30–40 dnů. Plod je velký, válcovitý, zobanitý, nečlánkovaný struk. Semena leží ve struku v houbovité dřeni, jsou kulatá nebo podlouhlá.

Silážní i zrnové hybridy LG v Dubu

Silážní i zrnové hybridy LG v Dubu

30. 11. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 507x

Společnost Limagrain Česká republika uspořádala na konci srpna v Dubu nad Moravou polní den zaměřený na kukuřici. Převažovaly silážní hybridy s vysokou stravitelností vlákniny, tato vlastnost patří kromě obsahu škrobu a výše výnosu k hlavním cílům šlechtění. Návštěvníci polního dne si mohli prohlédnout dvě desítky hybridů vhodných pro pěstování na zrno, siláž nebo k využití v bioplynových stanicích.

Fantastická čtyřka herbicidních přípravků do ozimých obilnin od společnosti AgroProtec

Fantastická čtyřka herbicidních přípravků do ozimých obilnin od společnosti AgroProtec

29. 11. 2023 Ing. Josef Svachouček; AgroProtec s.r.o. Plevele Zobrazeno 557x

Ve filmech o superhrdinech zpravidla vyhrává dobro nad zlem a pokud na podzim s trochou nadsázky dobro přirovnáme k našim kulturním plodinám (obilninám) a zlo k plevelům, tak je potřeba zajistit, aby příběh dopadl dle našich představ a dobro s převahou vyhrálo nad zlem. K tomu je potřeba dát do rukou agronoma pořádné Thorovo kladivo a polím poskytnout ochranný štít Kapitána Ameriky.

Zhodnocení ochrany polních plodin na střední Moravě za rok 2023

Zhodnocení ochrany polních plodin na střední Moravě za rok 2023

29. 11. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 593x

Zemědělská prvovýroba je stále pod silným tlakem ekonomických a přírodních vlivů a je stále náročnější a složitější. Letošní vegetační rok začal poměrně dobře. Zima 2022/23 v Česku se zařadila mezi pět nejteplejších od roku 1961, ale na dešťové srážky byla velice chudá.

Podzimní ochrana ozimé pšenice s herbicidy od společnosti INNVIGO

Podzimní ochrana ozimé pšenice s herbicidy od společnosti INNVIGO

28. 11. 2023 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Plevele Zobrazeno 596x

K jednomu z nejdůležitějších ošetřením pro kvalitní a zdravý porost patří využívání herbicidů. A to obzvláště na pozemcích s výskytem problémových plevelů jako je například chundelka metlice (Apera spica-venti), ale i ostatních dvouděložných plevelů nebo výdrolu řepky.

Dlouhodobé sledování reziduí pesticidů v půdách

Dlouhodobé sledování reziduí pesticidů v půdách

27. 11. 2023 Mgr. Šárka Poláková, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Plevele Zobrazeno 853x

Účinné látky přípravků na ochranu rostlin neboli pesticidy, jsou významným tématem a předmětem činností Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Zahrnují jak hodnocení účinných látek, povolování přípravků na ochranu rostlin, vedení statistik spotřeby přípravků, úřední kontroly aktivit souvisejících s přípravky, včetně kontrol aplikační techniky, ale také sledování obsahu účinných ...

Slunečník se Syngentou

Slunečník se Syngentou

25. 11. 2023 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 475x

Na začátku září uspořádala společnost Syngenta svůj tradiční polní den Slunečník ve Žlunicích. Na kvalitně upravených plochách byla představena široká řada osvědčených hybridů kukuřice a slunečnice včetně novinek, které se pro první osev teprve připravují.

AKTUÁLNĚ - Povolení používání glyfosátu prodlouženo o 10 let

AKTUÁLNĚ - Povolení používání glyfosátu prodlouženo o 10 let

16. 11. 2023 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Plevele Zobrazeno 1357x

Po dnešním neúspěšném schvalování ve Stálém výboru EU pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva (ScoPAFF) o prodloužení účinné látky glyfosát se vrátilo projednávání do Evropské komise. Ta následně rozhodla o prodloužení používání o 10 let místo původně plánovaných 15 let a udělila pravomoci jednotlivým státům při rozhodování o registraci.

Extra výnos v extra kvalitě

Extra výnos v extra kvalitě

15. 11. 2023 Vít Košťál; Bayer s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 543x

Letošní většinou pozdní setí spojené s chladnějším jarem a horkým, téměř beze srážkovým, létem dalo kukuřici zabrat napříč celou republikou. Ale i přes tyto nepříznivé podmínky zůstávají hybridy DEKALB® stále na vrcholu. Každoročně potvrzují, že se na ně můžeme spolehnout, protože nás podrží výnosem i kvalitou.

Co ještě udělat na zahradě, než nastane zima?

Co ještě udělat na zahradě, než nastane zima?

15. 11. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 849x

Při mírném a teplém podzimu roste trávník ještě i v listopadu. I když jste v sezoně zvyklí sekat ho nakrátko, při posledním podzimním sečení jej ponechte raději 5cm a vyšší, aby byly lépe chráněny odnožovací uzly a kořeny před rozmary zimy. Posečenou trávu sbíráme do koše, případně ji shrabujeme spolu se spadaným listím.

Užitečné organizmy (48): Mšicomaři (III)

Užitečné organizmy (48): Mšicomaři (III)

14. 11. 2023 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 602x

Dospělci mšicomarů jsou podobní dalším drobným blanokřídlým, které bez lupy s dostatečným zvětšením od sebe těžko odlišíte. Naopak mumie v koloniích jsou patrné pouhým okem a podle kokonu pod tělem mšice lze určit i zástupce tribu Praini. K odlišení rodů a druhů je již zapotřebí kvalitní stereomikroskop, kterým se dá spočítat např. počet a délka chloupků na pochvě kladélka.

Choroby olejnin: Kořenové a krčkové choroby máku

Choroby olejnin: Kořenové a krčkové choroby máku

08. 11. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 756x

Mák setý je v době vzcházení velmi citlivý k podmínkám prostředí. V raných vývojových fázích rostliny může být mák napadán organizmy vyskytujícími se v půdě, které napadají kořínky a kořenový krček a spolu s utužením či přemokřením půdy mohou způsobit padání klíčních rostlin. V pozdějších vývojových fázích rostliny pak patogeny způsobují vadnutí a odumírání rostlin.

Ozimé jednoděložné plevele na orné půdě

Ozimé jednoděložné plevele na orné půdě

06. 11. 2023 Ing. Jan Štrobach, Ph.D., Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. Plevele Zobrazeno 1068x

Ozimé trávy v podmínkách České republiky patřily vždy mezi nejvýznamnější plevele. I v dávné historii patřily mezi velmi nebezpečné plevele. Vzhledem k podobnosti s kulturními plodinami byly při ručním pletí často opomíjeny, což jim dávalo prostor k šíření.

Kukuřičné hybridy Pioneer pro střední Moravu

Kukuřičné hybridy Pioneer pro střední Moravu

04. 11. 2023 Ing. Oldřich Dostál; Pioneer Osivo a sadba Zobrazeno 847x

Kukuřice patří společně s pšenicí k jedné z nejdůležitějších, a také nejpěstovanějších plodin na celém světě. Je využívaná nejen jako krmivo pro skot, zrno, ale také k energetickému využití v BPS. Směr využití kukuřice na siláž nebo zrna je možné zásadně ovlivnit výběrem správného a prověřeného hybridu. Firma Pioneer už více než 95 let šlechtí stále výkonnější hybridy s lepšími agronomickými vlastnostmi.

Plevele v ozimé pšenici a potenciální ztráta na výnosu

Plevele v ozimé pšenici a potenciální ztráta na výnosu

01. 11. 2023 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 951x

Pšenice se řadí na třetí místo po kukuřici a rýži v celosvětové produkci zrna. Průměrná produkce biomasy pšenice (zrno, sláma) se pohybuje okolo 14 tun na ha. Také v České republice je ozimá pšenice stále nejpěstovanější plodinou. Důsledkem vysokého zastoupení je nedostatek pozemků s vhodnými předplodinami. Proto je nutné nízkou předplodinovou hodnotu kompenzovat optimálním hnojením a regulací škodlivých činitelů, především plevelů.

Sezona kukuřice 2023 jako žádná jiná

Sezona kukuřice 2023 jako žádná jiná

01. 11. 2023 Ing. Eduard Hanina; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 6313x

Další sezona sklizně kukuřičné siláže je za námi. Jak se povedla se dozvíme záhy, tedy spíše, řeknou nám to naše krávy. Kukuřice si prožila dlouhé studené jaro, kdy se časný termín setí vesměs neprojevil jako výhoda. Následovala dlouhá období sucha a dvě krátká období nadprůměrných srážek. Tyto nestandardní periody se projevili na opylení, vývoji a dozrávání kukuřice na siláž.

Choroby rakytníku

Choroby rakytníku

30. 10. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 954x

Do rodu rakytník (Hippophae L., Elaeagnaceae) je zařazeno 6 (7) druhů keřů a stromů, jejichž původním areálem výskytu je Čína a severní část Asie. Kromě rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) se všechny ostatní druhy vyskytují výlučně v horských až vysokohorských oblastech nad 3 000 m n. m.

Trvale udržitelné používání přípravků na ochranu rostlin - nové nařízení EK

Trvale udržitelné používání přípravků na ochranu rostlin - nové nařízení EK

27. 10. 2023 Ing. Pavel Minář, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Ochrana obecně Zobrazeno 1155x

Déle než rok už projednává Rada ministrů EU legislativní návrh Komise, který má upravit oblast používání přípravků na ochranu rostlin. Jde o návrh nařízení, tedy předpisu, který bude přímo použitelný úřady i občany v členských zemích EU. Nařízení má nahradit směrnici EP a Rady (ES) č. 128/2009, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství za účelem dosažení udržitelného používání pesticidů.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 .. 75
detail