BASF
BASF
BASF

AGRA

Bylinky s.r.o.: Žádné problémy s plísní díky DryGairům

29. 08. 2024 Ing. Ján Jemelka; Royal Brinkman Technologie pěstování Zobrazeno 145x

Společnost Bylinky s.r.o., která je součástí mezinárodní skupiny Spisa, je jedním z největších producentů bylinek na krytých plochách v České republice. Bylinky vyrobené v Bylinkách jsou distribuovány po celé České republice a na Slovensku prostřednictvím obchodních řetězců, jako jsou Lidl, Kaufland a Albert. Díky takto rozsáhlé distribuční síti je včasná dodávka zdravých rostlin klíčovým aspektem podnikání. Není zde prostor pro riziko ztráty úrody, které by znamenalo nejen výpadek výdělku, ale také přísné sankce od dodavatelů.

Proseeds

Václav Bajko, technický ředitel společnosti Bylinky s.r.o., je však uklidněn: Od té doby, co používáme odvlhčovače DryGair, nemáme s bazalkou, která je naším hlavním produktem, žádné problémy. Pokud se plíseň na listech bazalky rozšíří, pak jsou ztráty obrovské. Rostliny jsou pěstovány natěsno, takže se choroba rychle šíří. Takové situaci čelila farma v roce 2020, kdy plíseň decimovala úrodu. Příznaky moučnatosti na listech bazalky nebyly na první pohled patrné, ale před transportem listy zčernaly a rostlina nebyla prodejná. Václav Bajko k tomu dodává: Klíčovým faktorem byla vysoká vlhkost ve skleníku, zejména v létě, kdy se tradiční metody, jako je vytápění a větrání, ukázaly jako nedostatečné. V roce 2020 se společnost rozhodla instalovat moderní odvlhčovače DryGair, což se ukázalo jako průlomový krok. Od té doby nemáme s bazalkou, která je naší pěstovanou bylinou číslo jedna, žádné problémy, říká Václav Bajko, technický ředitel společnosti Bylinky s.r.o. Díky systému DryGair je vlhkost ve skleníku účinně regulována bez ohledu na povětrnostní podmínky a klima v celém objektu je homogenní, což podporuje zdravý vývoj rostlin.

DryGair je moderní alternativou k tradičnímu způsobu odvlhčování vzduchu, která má řadu výhod. Především zařízení umožňuje výrazně snížit náklady na vytápění - v sekcích skleníku vybavených systémem DryGair je teplota na topných trubkách v průměru o 10 °C nižší než ve zbytku skleníku. Kromě toho sušičky vytvářejí kondenzovanou vodu, kterou lze použít k zalévání rostlin, což přispívá k ještě větším úsporám.

Pokud jde o zavedení jednotek DryGair ve skupině Spisa, byli jsme jako Bylinky s.r.o. průkopníkem v naší skupině. Protože spolupracujeme a sdílíme know-how a nové technologie, které získáváme pro jednotlivé skleníky, doporučili jsme nákup jednotek DryGair našim sesterským společnostem,“ zdůrazňuje Václav Bajko.Na základě doporučení společnosti Bylinky s.r.o se pro nákup jednotek DryGair rozhodly i další společnosti skupiny Spisa – portugalská a polská (Baziółka u Varšavy).

Bylinky s.r.o.: Žádné problémy s plísní díky DryGairům

 -
 -
 -
 -
 -

Související články

Svazenka shloučená

31. 07. 2024 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 461x

Velká konference o regenerativním zemědělství

15. 07. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Technologie pěstování Zobrazeno 598x

Úskalí práce se zonalitou půdního bloku (1)

05. 07. 2024 Ing. Václav Brant, Ph.D. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 750x

Další články v kategorii Technologie pěstování

detail