BASF
BASF
BASF

AGRA

Svazenka shloučená

31. 07. 2024 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 461x

Druhým kulturním druhem z rodu svazenek je svazenka shloučená (Phacelia congesta Hook.). Je u ní registrována jediná odrůda Fiona, která byla vyšlechtěná ve Výzkumném ústavu pícninářském Troubsko.

Proseeds

Popis a využití

Svazenka shloučená původem z Texasu, Arizony a Mexika je poměrně novou plodinou. Ve své domovině je to jednoletá až dvouletá bylina, ale u nás vymrzá a zimu přežívá jen zřídka. Optimální teploty v průběhu zimy jsou u ní okolo 0 °C, ale mladé rostliny jsou poměrně mrazuvzdorné a krátkodobě dokáží přežít i teploty pod -10 °C (obr. 1).

Svým habitem se podobá svazence vratičolisté, ale je menší a dorůstá 30–100 cm. Lodyhu má vzpřímenou. Listy jsou jedenkrát peřenosečné s delším řapíkem, dlouhé 6–14 cm. Lodyhy i listy jsou svěže zelené (obr. 2, 3) a porostlé krátkými chloupky, které jsou řidší a jemnější než u svazenky vratičolisté. Začíná kvést 9–11 týdnů od výsevu a během kvetení nedochází k ukončení vegetace, ale k větvení rostlin a postupnému nakvétání větví. Kvetení může trvat od června do prvních mrazů a ukončení vegetace.

Podobně jako u svazenky vratičolisté je květenství složené z několika svinutých dvouvijanů. Květy jsou krátce stopkaté se srostlým kalichem s čárkovitými až kopinatými cípy a zvonkovitou korunou, purpurově nebo levandulově modré barvy. Pyl je světle žlutý. Plodem je tobolka s tmavě hnědými až černými semeny, která jsou oválná, na jedné straně hladká a na druhé se dvěma podélnými rýhami. Hmotnost tisíce semen (HTS) se pohybuje okolo 1,4 g.

Je to medonosná rostlina s vysokou produkcí nektaru a pylu, která je velmi atraktivní pro včely i jiné druhy opylovačů (obr. 4). Dlouho kvete a poskytuje snůšku i po odkvětu jiných medonosných druhů. Je vhodná pro využití do nektarodárných směsí, například se svazenkou modrou, se kterou se dobře doplňuje. Jako meziplodina se využívá ve směsích s dalšími druhy, např. se svazenkou vratičolistou, se kterou má podobnou velikost semen nebo s jetelem alexandrijským a dalšími druhy. Je dobrým přerušovačem osevních sledů, a kromě svazenek není příbuzná s žádnými plodinami.

Obr. 1: Mladé rostliny svazenky - poškození mrazem
Obr. 1: Mladé rostliny svazenky - poškození mrazem

Obr. 2: Mladý porost svazenky (BBCH rostlin 14–17)
Obr. 2: Mladý porost svazenky (BBCH rostlin 14–17)

Obr. 3: Kvetoucí porost svazenky (BBCH rostlin 59–65)
Obr. 3: Kvetoucí porost svazenky (BBCH rostlin 59–65)

Obr. 4: Svazenka shloučená je atraktivní pro opylovače
Obr. 4: Svazenka shloučená je atraktivní pro opylovače

Nároky na pěstování

Pro pěstování svazenky shloučené jsou vhodné písčité, hlinité, jílovité i kamenité půdy, pokud jsou dobře odvodněné. Svazenka shloučená je suchovzdorná a dobře roste i na vlhčích stanovištích, ale nesnáší zamokřené půdy. Půdní reakce by měla být neutrální až mírně zásaditá a na chudých půdách se u semenných porostů před setím doporučuje přihnojení 30–60 kg N/ha, 15–20 kg P/ha a při nízkém obsahu draslíku v půdě také dohnojení touto živinou.

Snáší polostín, ale má ráda otevřená slunná stanoviště. Je teplomilná a typické rozmezí teplot v její domovině je mezi 20–38 °C, ale klíčí a vzchází i při poměrně nízkých teplotách a optimální je u ní výsev v první až druhé polovině dubna. Při vyšších teplotách sice svazenka vzchází rychleji, ale v pozdnějších výsevech se negativně projevuje vysoký tlak pozdně jarních plevelů. Jako meziplodinu ji lze vysévat do pozdního léta.

Vysévá se do úzkých řádků 12,5 cm, hloubka setí je 1–2 cm a výsevek je u čistosevu okolo 15 kg/ha.

Škodliví činitelé a možnosti ošetření porostů

Choroby a škůdci

Svazenka shloučená netrpí chorobami ani škůdci. Nesnáší zamokřené, utužené půdy, kde dochází k problémům s padáním klíčních rostlin, a takové pozemky proto nejsou vhodné pro její pěstování.

Také se u ní mohou vyskytovat mšice, ale choroby a škůdci u ní obvykle nezpůsobují velké škody a chemicky se proti nim neošetřuje.

Plevele

Nejproblematičtějšími škodlivými činiteli jsou u svazenky shloučené plevele, které nepříznivě ovlivňují růst a vývoj rostlin a u semenných porostů také sklizeň a kvalitu osiva. Pro pěstování semenných porostů jsou vhodné nezaplevelené pozemky a důležité je také kvalitní zpracování půdy a příprava seťového lůžka, aby došlo k likvidaci vzcházejících plevelů těsně před setím.

Při výskytu plevelů je u svazenky shloučené vhodné včasné chemické ošetření proti plevelům. Jsou do ní registrovány čtyři přípravky: Agil 100 EC a Targa Super proti jednoděložným plevelům a přípravky LaudisCallisto 480 SC proti dvouděložným plevelům (tab. 1).

Optimální vývojovou fází svazenky je pro aplikaci přípravků Laudis a Callisto fáze 4. pravého listu (BBCH 14). Při aplikaci by měly být plně vyvinuté minimálně první 2 pravé listy.

Při aplikaci v časnějších fázích anebo u starších rostlin je vyšší riziko fytotoxicity. Zvýšené riziko fytotoxicity je také při aplikaci za chladnějšího a vlhčího počasí nebo při kombinaci přípravků. Plevele jsou nejcitlivější v raných fázích vývoje (do BBCH 14–16).

Do svazenky shloučené byly zkoušeny další účinné látky, a to pyridate (přípravek Onyx v dávce 1,5 l/ha), kombinace účinných látek aminopyralidu, clopyralidu a picloram (přípravek Galera podzim v dávce 0,35 l/ha) a metazachlor (přípravek Butisan 400 SC). Účinné látky byly srovnávány s neošetřenou kontrolou a účinnou látkou mesotrione (připravek Callisto 480 SC v dávce 0,2 l/ha). Aplikace byly prováděny na jaře ve fázi 2–4 pravých listů (u svazenky, BBCH 12–14). Hlavními příznaky fytotoxicity byly chlorózy a deformace. Nejvyšší fytotoxicita byla zjištěna u přípravku Galera podzim, kde bylo poškození rostlin až 50 %. Nejnižší fytotoxicita byla u přípravku Callisto 480 SC. Výsledky znázorňuje graf 1.

Tab. 1: Účinné látky registrované pro použití do svazenky shloučené ke dni 23. 2. 2024

Přípravek

Účinná látka

Doporučená dávka (l/ha)

Škodlivý činitel

přípravku

vody

Agil 100 EC

propaquizafop

1,2–1,5

100–400

pýr plazivý

0,5–0,8

plevele lipnicovité jednoleté

Targa Super 5 EC

quizalofop-P-ethyl

2,0–2,5

200–400

pýr plazivý, plevele jednoděložné vytrvalé

1,0–1,5

plevele jednoděložné jednoleté

0,7–1,0

výdrol obilnin

Laudis

tembotrione

1,0–1,5

200–300

plevele jednoděložné jednoleté, plevele dvouděložné jednoleté

Callisto 480 SC

mesotrione

0,2

200–400

plevele dvouděložné jednoleté

Graf 1: Fytotoxicita zkoušených herbicidních přípravků u svazenky shloučené ve čtyřech termínech hodnocení
Graf 1: Fytotoxicita zkoušených herbicidních přípravků u svazenky shloučené ve čtyřech termínech hodnocení

Sklizeň

Svazenka shloučená nakvétá postupně, a to ovlivňuje její dozrávání. Jako první dozrává plodenství na hlavním stonku a postupně dozrávají plodenství vytvořená na hlavních větvích. U dozrálých plodenství dochází k rozpadu a výdrolu semen. Podle termínu výsevu a povětrnostních podmínek svazenka shloučená dozrává 16–21 týdnů po zasetí, tj. cca 6–12 týdnů od začátku kvetení.

Přirozené ukončování vegetace je pomalé a dochází k obrůstání, a proto je před sklizní na semeno doporučována desikace. Nejvhodnější je k desikaci účinná látka diquat (Reglone). Byly zkoušeny další účinné látky a účinnost ostatních desikantů je nižší než účinnost diquatu (grafy 2–4). Velmi dobrá účinnost byla zaznamenána u dělené sklizně, která může být za příznivého počasí alternativou chemického ošetření.

Graf 2: Vliv ošetření na průběh zasychání listů svazenky shloučené
Graf 2: Vliv ošetření na průběh zasychání listů svazenky shloučené

Graf 3: Vliv ošetření na průběh zasychání stonků svazenky shloučené
Graf 3: Vliv ošetření na průběh zasychání stonků svazenky shloučené

Graf 4: Vliv ošetření na průběh zasychání plodů svazenky shloučené
 Graf 4: Vliv ošetření na průběh zasychání plodů svazenky shloučené

Závěr

Svazenka shloučená je podobná svazence vratičolisté. Je to medonosná plodina, která má dlouhou dobu kvetení a je atraktivní pro včely i další opylovače. Využívá se také jako meziplodina, zejména ve směsích s dalšími druhy. Je to odolná plodina, která netrpí chorobami ani škůdci.

Nejvýznamnějšími škodlivými činiteli jsou u ní plevele. Přípravky Agil 100 EC a Targa Super 5 EC jsou určeny k ochraně proti jednoděložným plevelům, Laudis a Callisto 480 SC jsou vhodné k ochraně proti dvouděložným plevelům. Proti dvouděložným plevelům byly zkoušeny také další přípravky, ale u těch byla vyšší fytotoxicita než u přípravku Callisto 480 SC.

Při sklizni semenných porostů svazenky shloučené se doporučuje desikace. Byly zkoušeny alternativní možnosti předsklizňového ošetření ve srovnání s účinnou látkou diquat (Reglone). Zkoušené desikanty měly nižší účinnost než diquat. Po diquatu byl nejúčinnější pyraflufen-ethyl (Kabuki) a velmi dobré výsledky byly dosaženy s dělenou sklizní, která je za příznivých povětrnostních podmínek dobrou alternativou chemického ošetření.

Seznam použité literatury je k dispozici u autorů.

Výsledek vznikl z institucionální podpory MZE-RO1724.

Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D.1, Mgr. Helena Hutyrová2, Ing. Karla Kolaříková2
1
Zemědělský výzkum, spol. s r. o., Troubsko, 2Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r. o., Troubsko

Související články

Bylinky s.r.o.: Žádné problémy s plísní díky DryGairům

29. 08. 2024 Ing. Ján Jemelka; Royal Brinkman Technologie pěstování Zobrazeno 147x

Velká konference o regenerativním zemědělství

15. 07. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Technologie pěstování Zobrazeno 598x

Úskalí práce se zonalitou půdního bloku (1)

05. 07. 2024 Ing. Václav Brant, Ph.D. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 750x

Další články v kategorii Technologie pěstování

detail